Her er en oversigt over de mest almindelige ting, vi hjælper vores kunder og andre med, når snakken falder på video. Hvis du følger de her ti råd, er du godt igang med at lave video.

 

Tip #1: Manuskript 

- De færreste er vant til at stå foran et kamera og huske tekster uden af. Det betyder at personen der står foran kameraet bliver nervøs og går i stå. Derfor er det en god ide at skrive et manuskript så man på forhånd har forberedt hvad det er der skal siges.

Tip #2: Husk at øve foran et spejl.

- Hvor lang tid tager din tekst at læse op. Det kan være svært at vide hvis ikke du prøver at læse den højt for dig selv. Samtidig kan det være en god øvelse at stå foran et spejl og læse det højt. På den måde kan man øve både sin udtale og se hvordan man bruger armene til at forklare emnet. 

Tip #3: Brug et stativ:

- Hvis ikke du bruger en form for stativ eller støtte til dine optagelser risikere du at dine optagelser bliver rystede. Når dine optagelser ryster vil den person der kigger på videoen miste fokus på hvad du siger, og i stedet for at høre hvad det er du siger, blive irriteret over at optagelserne ryster og så er sandsynligheden for at miste dem uden de hører dit gode budskab meget høj.

Tip #4: Ikke at filme i modlys: 

- Vi kender alle sammen det med at stå og nyde en god udsigt. Og så tænker man helt naturligt at den skal alle se, det er en flot baggrund. Men, hvis du står med et vindue eller et andet meget lyst element i baggrunden, så vil kameraet tro at der er meget lys og lave optagelserne meget mørke. Derfor søg altid for at lyset kommer ind enten fra siden eller forfra. Og tjek så lige at der ikke står en skraldespand eller andet bag ved dig ! 

Tip #5: Fortæl kun om en ting.

- Prøv at holde din video så simpel som mulig. Det er bedre at lave to små videoer end at lave en lang hvor dine budskaber fortaber sig i detaljer. Ved at lave to små videoer kan du bruge tiden på at fortælle om hvad budskabet er og komme med det eksempel. Det husker vi meget bedre end en lang fortælling om alle de gode ting i helt sikkert også kan.

Tip #6: Brug en ekstern microfon.

- Lyden er vigtig, ja, lyden er faktisk endnu vigtigere end billedet, for, der er ikke noget værre end at se en video hvor lyden er dårligt for så slukker man næsten med det samme. Hvor i mod hvis lyden er god og billedet er lidt rystet eller på anden måde kedelig at se på så hænger man ved i længere tid. 

Tip #7: Optag i skyggen 

- Hvis du har mulighed for at optage din video i skyggen, for eksempel under et træ eller på skyggesiden af et hus. På den måde undgår du at få grimme sorte skygger under øjnene eller at stå og knibe øjnene sammen for ikke at blive blændet af solen.

Tip #8: Pas på lyden

- Husk at stå i læ hvis det overhovedet er muligt. Vindstøj er svært at undgå når det glæder hvis ikke du passer på. En af måderne er at du kan stå med vinden i ryggen og bruge dig selv som læ for microfonen. Alternativt kan man købe en “pels” man kan sætte på microfonen.

Tip #9:  -Prøv og prøv og prøv igen. 

- Jo flere gange du prøver jo nemmere bliver det. De første par optagelser kan godt blive krampagtige og meget stakato i deres udtale, men efter at have prøvet et par gange vil du opleve at det bliver nemmere og nemmere at sige de samme sætninger. Her kommer øvelsen fra tip #2 med spejlet dig til gode. 

Tip #10: Hold det kort og præcist.

- Vi kender det allesammen, vi starter en video, og efter 45 sek kigger vi ned og ser at den samlende længde på videoen er meget lang. Så hopper vi fra med det samme da vi ikke har tid eller tålmodighed til at videoen slutter. Så, søg for at skære så meget fra som muligt. Det skal kun være det absolut essentielle du fortæller om. 

 

Jeg håber du kunne bruge ovenstående til noget, og at du er blevet klogere på hvilke overvejelser man bør gøre sig inden man trykker på "optag".

De næste ti tips der er på vej, kommer til at handle om komposition og hvordan du kan lave flottere billeder. For det handler jo om helheds indtrykket af din produktion. Jo bedre jo flere visninger. Stay tuned !

Hvis du er nysgerrig på mere, så læs her om hvor mange film vi lavede på et år